Panouri aditionale

Trecere la nivel cu calea ferata industriala completand semnificatia "Alte Pericole"

Categoria de autovehicule la care se refara indicatorul de presemnalizare sau informare

Sensul sau sensurile de circulatie pentru care este valabila semnificatia semnalelor luminoare ale indicatorului

Sensul sau sensurile de circulatie pentru care este valabila semnificatia semnalelor luminoare ale indicatorului

Inceputul si lungimea zonei de actiune a indicatorului

Inceputul zonei de actiune a indicatorului

Viteza recomandata pentru un sector de drum cu semafoare sincronizate

Sfarsitul zonei de actiune a indicatorului

Confirmarea zonei de actiune a indicatorului Bornele kilometrice si hectometrice


Borne kilometrice


Autostrada
Drum national
Drum judetean
Drum comunal


Borna hectometrica
Semnalele politistului

 

Bratul ridicat vertical semnifica "atentie, oprire" pentru toti participantii la trafic care se apropie, cu exceptia conducătorilor de vehicule care nu ar mai putea opri în conditii de sigurantă.

Daca semnalul este dat într-o intersectie, aceasta nu impune oprirea conducătorilor de vehicule care se află deja angajati în traversare;

Se comanda prin ridicarea bratului, vertical.
La aceasta comanda toti participantii la trafic care se apropie au obligatia sa opreasca, cu exceptia acelora care nu ar mai putea opri în conditii de siguranta.
 

Bratul sau bratele întinse orizontal semnifica "oprire" pentru toti participantii la trafic care, indiferent de sensul lor de mers, circulă din directia sau directiile intersectate de bratul sau bratele întinse. După ce a dat acest semnal, politistul poate coborî bratul sau bratele, pozitia sa însemnând, de asemenea, "oprire" pentru participantii la trafic care vin din fată ori din spate;

Se comanda prin întinderea orizontala a unuia dintre bratele politistului rutier si se refera la conducatorii de vehicule care circula pe sensul de circulatie care intersectează bratul întins, obligându-i sa opreasca (cu exceptia cazului în care oprirea nu s-ar face în conditii de siguranta). 
 

Bratele politistului rutier întinse orizontal înseamna "oprire" pentru toti participantii la trafic care, indiferent de de sensul lor de mers, circula din directiile intersectate de bratele întinse.

Dupa ce a dat aceasta comanda politistul rutier poate sa coboare bratele, pozitia sa însemnând de asemenea oprire pentru toti conducatorii de vehicule care, circula din fata ori din spate.

 

Balansarea cu bratul, pe verticală, a unui dispozitiv cu lumina rosie ori a bastonului reflectorizant pe timp de noapte, semnifica "oprire" pentru participantii la trafic spre care este îndreptat;

Pe timpul noptii, participantii la traficul rutier vor opri în cazul în care politistul rutier balanseaza pe verticala un dispozitiv cu lumina rosie ori bastonul reflectorizant, spre ei. Vor opri toti cei care se îndreaptă spre acest semnal luminos. 
 

Rotirea vioaie a bratului semnifica mărirea vitezei si grăbirea traversării drumului de către pietoni.
Politistul care dirijează circulatia poate face semn cu bratul ca vehiculul să avanseze, să depăsească, să treacă prin fata ori prin spatele său, să-l ocolească prin partea sa stângă sau dreaptă, iar pietonii să traverseze drumul ori să se oprească.

Aceasta comanda se da de catre politistul rutier, prin rotirea vioaie a bratului. Conducatorii de vehicule trebuie sa grabeasca trecerea iar pietonii trebuie sa grabeasca traversarea drumului, în cazul când aceasta comanda li se adreseaza.

 

Se comanda prin balansarea pe verticala a bratului întins orizontal, de catre politistul rutier. La observarea acestui semnal, conducatorii de vehicule au obligatia de a reduce viteza.

 

 

     

2009 © Scoala de soferi UNIVERSUM